Dereń - rodzina dereniowate
Gatunki derenia: 40 gatunków na świecie, w Polsce występują tylko dwa
gatunki: i dereń świdwa. Pozostałe znane derenie, spotykane w przydomowych ogródkach i arboretach to dereń biały,
, dereń drzewiasty, dereń kwiecisty,
, dereń japoński i dereń rozłogowy.
Dereń kousa (Cornus kousa)
Dereń kousa liść
Dereń kousa kwiaty
Dereń kousa kwiat
Dereń kousa po kwitnieniu
Dereń kousa zielony owoc
Dereń kousa owoc
Dereń kousa owoc
Dereń kousa owoc
Dereń kousa
Cechy:
Dereń kousa to małe drzewo do 7 metrów wysokości - w Polsce
przeważnie do 4 metrów. Liście ciemnozielone, długości 5-8 cm, szerokoeliptyczne
lub koliste,
na wierzchołkach
krótko zaostrzone,
nakrzyżległe.
Jesienią liście przybierają barwę jaskrawoczerwoną. Piękne kwiaty osadzone
na długich szypułkach posiadają cztery białe płatkowate podsadki. Generalnie
piękno kwiatu to nic innego jak jego liście podsadkowe przypominające płatki
kwiatów, które otaczają mniej dekoracyjne kwiatostany. Okres kwitnienia -
czerwiec. Czerwone owoce bardzo przypominają maliny i/lub truskawki ale bez
szypułek. Owoce osadzone są na długich, chudych, zielonych ogonkach. Podobno
smaczne i jadalne (literatura
nie jest zgodna w tej kwestii - spotykałem opisy świadczące o tym, że owoce
są niejadalne).
Rozmaitości:
Dość wytrzymały na mrozy ale wrażliwy na suszę. Jednakże młode okazy mogą przemarzać
w czasie ostrych mrozów - zaleca się ich przykrywanie na zimę. Spotykane w
szkółkach odmiany derenia kousa posiadają podsadki kolorów od białego po ecrue,
beżowy i różowy.
Pochodzenie:
Japonia, Korea, Chiny.
Drzewa podobne:
W zasadzie liście podobne są do naszego derenia jadalnego. Jednak kwiaty i owoce
ma już zupełnie różne.
Lokalizacja zdjęcia:
Arboretum w Rogowie.
- -
|
Dereń skrętolistny, naprzemianlistny (Cornus alternifolia)
Dereń skrętolistny liść
Dereń skrętolistny gałązka
Dereń skrętolistny liść jesienny
Dereń skrętolistny
Dereń skrętolistny kora
Cechy:
Dereń skrętolistny to małe drzewko do kilkumetrów wysokości. Czasami w formie krzewu. Pokrój bardzo charakterystyczny i oryginalny - gałęzie są rozpostarte piętrowo - poziomo w przypadku dereni rosnących na słońcu i skośniu u pozostałych
Całość przypomina dalekowschodnie budynki - pagody. Liście rosną skrętolegle. Kwitnie w czerwcu.
Kwiaty to wzniesione ku górze 7-centymetrowe baldachy zawierające białokremowe, pachnące kwiatki.
Owoce granatowoczarne pojawiają się jesienią. Po ich opadnięciu pozostają na drzewach czerwone szypułki.
Liście natomiast zachwycają jesienią gamą barw pomarańczowych, czerwonych, fioletowych i brązowych tworząc niepowtarzalny widok. Najładniejszy dereń w aspekcie jesiennego kolorytu liści.
Zimą jest również ozdobny, a to za sprawą jaskrawoczerwonych pędów - nie mniej czerwonych, jak u derenia białego.
Rozmaitości:
Wytrzymały na mrozy. Preferuje mokre gleby. Może rosnąć w cieniu, co jednakże może mieć wpływ na mniejszą intensywność jesiennych przebarwień liści.
Angielska nazwa tego derenia to Pagoda dogwood, czyli dereń pagodowy.
Pochodzenie:
Wsch. część USA i Kanady.
Lokalizacja:
Arboretum w Rogowie,.
|
Dereń właściwy, jadalny (Cornus mas)
Dereń jadalny pąk kwiatowy
Dereń jadalny kwiat
Dereń jadalny liść
Dereń jadalny owoce
Dereń jadalny owoc
Dereń jadalny gałązka
Dereń jadalny
Dereń jadalny kora
Cechy:
Dereń właściwy (dereń jadalny) to niskie drzewo o szerokiej koronie. Liście
zielone, jajowato-eliptyzne, długości do 10 cm, na wierzchołku zaostrzone,
nakrzyżległe.
Na jesieni przebarwiają się na kolor
czerwony i brązowo-czerwony. Drobne kwiaty koloru złotego ukazują się przed
rozwojem liści pod koniec marca albo na początku kwietnia. Owoce ciemnoczerwone,
elipsoidalne do 2 cm długości zawierają
twardą pestkę.
Rozmaitości:
Dereń posiada bardzo twarde drewno. Jest całkowicie wytrzymały na mrozy i na
suszę. Owoce można używać na przetwory i nalewki gdyż po dojrzeniu są słodkie
i smaczne.
Przepis
na dereniówkę, czyli nalewkę z derenia jadalnego jest następujący:
W zależności od dostępności produktów i możliwości finansowych przygotowujemy
odpowiednią ilość produktów, w takich proporcjach:
- 1/3 kg dojrzałych, zdrowych owoców derenia,
- 1/2 l czystej wódki,
- 150 dag cukru.
Owoce derenia myjemy pod bieżącą wodą. Następnie każdy owoc przekłuwamy drewnianą
wykałaczką (dereń nie lubi kontaktu z metalem), wrzucamy do dużego
słoja, zasypujemy cukrem
i odstawiamy na noc. Następnego dnia zalewamy owoce wódką i odstawiamy
na miesiąc czasu. Teraz powstały płyn filtrujemy przez gazę lub w inny
dostępny sposób,
przelewamy do butelek (najlepiej z ciemnego szkła)
i szczelnie zamykamy nakrętką lub korkiem. Odstawiamy ją aby dojrzała
na okres 6-9
miesięcy. Pochodzenie:
Pd-Wsch Europa, Kaukaz, Azja Mniejsza.
Lokalizacja:
Arboretum w Rogowie, Żyrardów - park Wyspiańskiego przy Szkole Podstawowej nr 4.
|
- -
|