Brzoza cukrowa kora
Cechy drzewa:
Brzoza cukrowa to drzewo do wysokości 25 m.
Korona wąska, regularna, stożkowata. Korowina ciemnowiśniowa, u starszych
drzew czerwonobrązowa i spękana, nie łuszcząca się. Młode pędy nagie,
ciemnobrunatne, po nacięciu lub zdrapaniu kory przyjemnie pachnące. Liście
podobne do liści grabu, jajowato wydłużone, długości 6-12 cm, u nasady
sercowate lub zaokrąglone, ostro, podwójni piłkowane z wierzchu błyszcząco-zielone,
pod spodem matowe, na nerwach skąpo owłosione. W jesieni przebarwiają się
wspaniale na złocistożółte. Owocostany prawie siedzące, jajowato wydłużone
i wyprostowane, długości do 3,5 cm.
Rozmaitości:
Rośnie w wielogatunkowych, mieszanych lasach liściastych, na żyznych, świeżych
glebach. Bardzo oryginalna i piękna brzoza, dotychczas jednak nie
spotykana w Polsce w uprawie poza ogrodami botanicznymi i arboretami. Wymaga
gleb dostatecznie wilgotnych i żyznych. Polecana do parków i zadrzewień
osiedlowych. Jest bardzo wytrzymała na niskie temperatury.
Pochodzenie:
Wschodnie obszary Ameryki Północnej.
Lokalizacja zdjęć:
Arboretum w Rogowie.
|